Saturday, 1 September 2012

Hari Kiamat


iloveALLAH

Assalamualaikum . :0 . hurm .
entah knape tibe-2 aje rase nak share benda ni .





korang mesti dah pernah dengar pasal kiamat yg akan berlaku pd 21/12/2012 kan-2 ? . percaya ke ?  huh ~ ! buang jauh-2 .


Mengikut istilah syarak hari kiamat bermaksud : hari berlakunya kehancuran seluruh alam dan diikuti dengan manusia dibangkitkan semula.

Korang tahu ape hikmahnya Allah s.w.t mengadakan hari kiamat ? korang nak tahu ?
-Allah s.w.t ni  maha ADIL , Dia memberi pengadilan diantara perbuatan baik dan jahat .
-Manusia menghitung diri sebelum mereka dihitung pada hari akhirat .
-Segera bertaubat kpd Allah s.w.t
maybe banyak lagi , tapi ini diantara yg bebanyak tu .

Korang tahu gambaran semasa berlakunya kiamat? Saye pun taktahu , tapi ustazah saye cakap :
-Sangkakala dituip oleh malaikat Israfil sebanyak dua kali . tiupan pertama memusnahkan alam dan semua makhluk akan mati . tiupan kedua , semua manusia bangkit dari kubur dan dihimpunkan di padang Mahsyar. Btw , korang tahu tak Mahsyar tu ape ? Mahsyar bermaksud tempat berhimpun setelah semua makhluk yg mati dibangkitkan semula . Di padang Mahsyar, buku cacatan amalan baik dan buruk diberi melalui tangan kanan mahupun kiri.

Tanda-2 yg akan berlaku kiamat ialah :
-Muncul imam Mahdi menegakkan syariat Islam.
-Keluar Dajjal yg akan menyesatkan manusia.
-Turun nabi Isa AS
-Matahari terbit dari ufuk barat .
banyak lagi , klu korang nak tahu tanye la ustaz/ustazah korang . ^_^

Maybe ade la diantara member memberku yg terbaca post saye utk kali ni , maybe awak akan cakap ‘eh ! dah jadi ustazah ke minah ni? ‘ , ‘ceramah agama lah pulak , diri sendiri pun dok betul’ , or blab la bla. Suke hati la nak kate ape pun . aqu tak kisah :)

k laa . selamat membaca . bye ! assalamualaikum .



No comments:

Post a Comment